KETVIRTOJI NACIONALINĖ TEISINIŲ ŽINIŲ OLIMPIADA BUS SKIRTA TECHNOLOGIJOMS

Kovo 6 dieną prasideda Lietuvos mokyklų registracija į ketvirtąją Nacionalinę teisinių žinių olimpiadą. Šiais metais olimpiados organizatoriai žada naujovę – jie ne tik kvies moksleivius ir visuomenę pasitikrinti savo teisines žinias, bet ir sieks parodyti glaudų teisės ryšį su technologijomis.  Pasisekimo sulaukusios iniciatyvos organizatoriai šiais metais tikisi sulaukti dar didesnio mokyklų ir moksleivių susidomėjimo.

2018 metų olimpiados nugalėtojas Baisogalos gimnazijos dvyliktokas Tomas Kačiukevičius sako, kad dalyvauti jam šioje olimpiadoje buvo naudinga: „Jau prieš olimpiadą domėjausi teisės studijomis, tačiau dar nebuvau tvirtai dėl jų apsisprendęs. Dalyvavimas Nacionalinėje teisinių žinių olimpiadoje man buvo pirmas kartas, kai turėjau galimybę susipažinti su teise iš arčiau. Tai man padėjo apsispręsti dėl ateities planų – studijuoti teisę – ir paskatino dar labiau domėtis ja. Be to, įgytos žinios praverčia ir kasdieniniame gyvenime“. 2018 metų olimpiados nugalėtojas Klaipėdos Varpo Gimnazijos 11 klasės mokinys Amadėjus Kubilius teigia, kad šioje olimpiadoje pralaimėtojų nėra: „Visi iki vieno olimpiadoje dalyvaujantys moksleiviai įgyja daugiau žinių, reikalingų brandžiam ir išmanančiam jaunuoliui, žmogui, piliečiui.“

Šių metų olimpiados akcentas – teisė ir technologijos. Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės nuomone,  teisė ir technologijos yra tampriai susiję: „Šiuolaikinė visuomenė naudoja daug technologijų, veikia interneto erdvėje. Technologijos vis dažniau padeda siekti teisingumo, keičia pačią teisininko profesiją. Kartu jų naudojimas kelia tam tikrus pavojus vartotojui, todėl būtina apie juos žinoti.“.

Organizatoriai taip pat žada skirti didesnį dėmesį mokytojams. „Kiekvienais metais aktyviai bendradarbiaujame su mokytojais, kurie svariai prisideda prie olimpiados rengimo savo mokyklose, ruošia ir lydi moksleivius į finalą Vilniuje. Šiais metais ne tik apdovanosime geriausius moksleivius ruošusius mokytojus, bet ir vėl pakviesime pedagogus į jiems skirtus renginius, kuriuose gaus naudingos informacijos įvairiais teisiniais klausimais“, – sako olimpiados koordinatorė Mykolo Romerio teisės mokyklos prodekanė Inga Mickevičiūtė.

Pirmasis olimpiados etapas vyks mokyklose bei gimnazijose. Jo metu mokiniai atsakys į iš anksto paruoštus testo klausimus. Geriausiai atsakę bus pakviesti į antrąjį finalinį olimpiados etapą, kuris vyks balandžio 12 dieną Vilniuje, Mykolo Romerio universitete.

Olimpiadą rengia Mykolo Romerio teisės mokykla kartu su Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija bei Lietuvos advokatūra. Vertingus pagrindinius prizus nugalėtojams įsteigė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir Europos komisijos atstovybė Lietuvoje.  Šią iniciatyvą palaiko Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Ugdymo plėtotės centras, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos antstolių rūmai,  Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba. Nauju projekto partneriu tapo Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Informacinis partneris – 15min.lt

Daugiau apie olimpiadą: Pirmoji teisinių žinių olimpiada įvyko 2016 metais. Kasmet olimpiadoje dalyvaujančių moksleivių skaičius auga  – 2018 m. testą laikė net 1000 moksleivių iš daugiau kaip 80 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų.  Olimpiadoje dalyvauja moksleiviai ne tik iš didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir regionų.

Scroll to Top